Ashwagandha - čudesna biljka s mnogim svojstvima

Ayurveda je drevna indijska medicina stara 5000 godina. Ayurveda je kompleksan oblik liječenja koji obuhvaća yogu, meditaciju, prehranu itd. kao i korištenje raznog ljekovitog bilja. Ayurveda poznaje širok spektar biljaka koje se stoljećima koriste za liječenje raznih tegoba. Jedna od najpoznatijih biljaka u Ayurvedi je Ashwagandha.

Ashwagandha bi se u prevodu moglo prevesti kao miris konja. Mnoga su imena pod kojima je ova biljka poznata, a neka od njih su indijski ginseng i zimska trešnja. Ashwagandha ima golem utjecaj na ljudsko tijelo.

Ashwagandha - Withania Somnifera Ashwagandha se spominje u samim počecima ayurvedske mudrosti. Ona je jedna od najcjenjenijih biljaka koja pomaže kod raznih problema, kako fizičkih tako i psihičkih, jer se vjeruje da umiruje um te ublažava utjecaje stresa na ljudsko tijelo. Stoga je u današnjem ubzranom svijetu mnogi koriste kako bi se uspješno mogli nositi s izazovima realnog svijeta. Prema obavljenim istraživanjima smatra se da Ashwagandha vrši više farmakoloških aktivnosti koji povoljno djeluju na ljudsko zdravlje.

Ashwagandha je jedan od najboljih adaptogena. Ona pomaže u jačanju organizma i borbi organizma s bilo kojim vanjskim utjecajem koji dovodi do neravnoteže u tijelu. Ashwagandha pomaže tijelu da se uspješno nosi sa stresom, umiruje um i pomaže kod nesanice. Ashwagandha ima snažna antioksidanska svojstva.

Ashwagandha ima antiupalna i analgetička svojstva. Također je otkriveno da je veoma djelotvorna u ublažavanju boli kod upalnih stanja koja se mogu pojaviti uslijed ozljeda. Vrijednost Ashwagandhe temelji se na činjenici da ona ima potencijal normalizirati bilo koju vrstu poremećaja u tijelu.

Rak. Istražvivanja obavljena u raznim centrima po svijetu ukuazuju da Ashwagandha posjeduje svojstvo usporavanja rasta stanica raka. Pomaže u umanjivanju rizika od poajve raka.

Nervna slabost. Jedno od najboljih svojstava Ashwagandhe je snaga jačanja nervnog sistema. Pomaže kod tjeskobe, nervne napetosti djelujući povoljno na središnji nervni sistem. Ashwagandha hrani i uravnotežuje nervni sustav i tako povećava čovjekovu radnu sposobnost.

Kardiovaskualrni sistem. Nedavna istraživanja pokazala su blagotvorni utjecaj Ashwagadnhe na kardiovaskuarlni sistem. Ona ima dovoljnu količinu raznih agensa koji su veoma korisni u sprečavanju bolesti srca kao što je mijokardijalna nekroza i visok krvni pritisak. Ashwagandha polako stječe popularnost kao kardio protektivni antioksidans. Ona također pomaže kod tjeskobe.

Već je rečeno da se Ashwagandha naziva i indijski ginseng. Poznato je da jača libido i želju za seksualnim činom. Za Ashwagadnhu se drži da također povećaje plodnost. Gotovi svi proizvodi na tržištu (tablete, kapsule) za povećanje potencije i plodnosti sadrže Ashwagandhu.

Ashwagandha jača mentalno zdravlje imajući sposobnost da otkloni negativne tendencije u umu i ispuni ga entuzijazmom. Ashwagandha poboljšava pamćenje. Ashwagandha je na ovaj način korisna kod liječenja mnogih stanja ali i u prevenciji istih.

Ova cijenena biljka ayurvedske medicine danas je postala veoma popularna te se može u obliku praha, tableta ili kapsula lako nabaviti putem interneta ili u biljnim ljekarnama. Osim toga, čest je sastojak raznih suplemenata za mnoge zdravstvene probleme, uključujući tu i proizvode za poboljšanje potencije te plodnosti.