Prijevremena ejakulacija - liječenje

Kod velikog broja slučajeva nemogućnosti kontrole vremena ejakuliranja problem se riješi sam od sobe i muškarac nauči kontrolirati svoju ejakulaciju bez potrebe medicinskog liječenja. Razne tehnike opuštanja, disanja, odvraćanja pažnje u velikom broju daju dobre rezultate. Katkad prestanak konzumiranja alkohola, droga ili pušenja poboljšavaju kontrolu nad ejakulacijom.

Pravilan pristup. Seks je nešto što se ne događa samo u penisu. Ovo je uzrok seksualnih problema ne samo kod muškarca već i kod žene. Seks se događa u cijelom tijelu. Kada naučite osjećati ugodu u cijelom tijelu, u njemu će nestati napetosti, a napeto tijelo često svoju napetost oslobađa u nekontroliranoj ejakulaciji. Dok vodite ljubav dišite duboko. To je prirodni oblik disanja tijekom seksa, ali mnogi muškarci bore se protiv toga. Učenje kako održati duboko disanje značajno može pomoći postizanju kontrole nad ejakulacijom.

Pokušajte otkriti senzacije koje kod vas vode do ejakulacije. Počnite s masturbacijom, i kada osjetite da se približavate točki ejakulacije, nježnije stimulirajte svoj penis ili to prestanite. Kada osjetite da ste se udaljili od točke ejakuliranja, nastavite sa stimulacijom i cijeli proces ponovite još nekoliko puta. Mnogi muškarci, kada to rade sami, s lakoćom nauče kontrolirati ejakulaciju.

Kada postignete izvjesnu rutinu, te isto tako kada se naučite opustiti tijekom seksa i disati duboko, pokušajte s istom praksom ali s vašim partnerom. Dogovorite se s partnerom za neke signale koji će značiti 'počni' tj. 'stani'. Vaša partnerica tada će rukom stimulirati vaš penis, i kada se približite točki ejakulacije, dat ćete znak 'stani' kada će vaša partnerica ublažiti stimulaciju ili prestati s njom. Pokušajte disati duboko cijelo vrijeme. Kada se udaljite od točke ejakuliranja ponovite cijeli proces. Ovaj proces možete ponoviti onoliko puto koliko smatrate da je to ugodno za vas, možda npr. toliko da cijeli proces traje 15 minuta.

Jednom kada se na ovaj način postigne kontrole, moguće je istu praksu raditi oralno. Nakon što se na takav način postigne , može se preći i na penetraciju u vaginu. Uz nešto strpljenja ova tehnika omogućit će muškarcu da postigne kontrolu nad ejakulacijom.

Tehnika stiskanja. Ova tehnika podrazumijeva seksualnu stimulaciju muškarca dok on ne osjeti da će ejakulirati, tada žena prstima stisne glavić penisa do 30 sekundi. To će odgoditi ejakulaciju. Zatim opet treba započeti sa stimulacijom na isti način kao prije, do točke kada muškarac osjeti da će ejakulirati, kada žena opet stisne glavić radi odgode ejakulacije. Ova tehnika ponavlja se do točka kada se smatra da je ejakulacija poželjna.

Lijekovi. U nekim slučajevima radi liječenja prerane ejakulacije koriste se antidepresivi. Ovo izgleda pomalo čudno, no u biti nije. Za antidepresive je poznato da kao nuspojavu imaju odgodu orgazma, od toga njihova primjena kod slučajeva prijevremene ejakulacije. Antidepresivi koji se koriste u ovu svrhu uključuju clomipramine (Anafranil), fluoxetine (Prozac) i sertraline (Lustral). Prije uzimanja ovih lijekova neophodno je savjetovati se s liječnikom, jer oni osim odgode orgazma mogu i imati i druge nuspojave, kao što su mučnina, suha usta, ali mogu i umanjiti libido. Ove lijekove kod slučajeva prijevremene ejakulacije ne treba uzimati redovito već neko vrijeme prije seksualnog čina.

Kreme. Ovo su kreme (koje sadrže lidocaine ili prilocaine) koje smanjuju osjet i time omogućuju odgađanje ejakulacije. Ove kreme stave se na penis te se zatim prije čina obrišu. Međutim ove kreme mogu umanjiti seksualni užitak kod muškaraca, a po nekim ispitivanjima čak i kod žena. Kod rijetkih slučajeva moguće su alergijske reakcije.

Psihoterapija. Psihoterapija uključuje razgovor s psihoterapeutom o vezi i iskustvima. Psihoterapeut će ustanoviti koji su to psihološki faktori koji bi se mogli manifestirati i u obliku nemogućnosti kontrole ejakulacije. Zajednički odlazak psihoterapeutu također može dati dobre rezultate.

Prognoza. U većini slučajeva muškarac je putem obrazovanja o problemu i jednostavnih tehnika u stanju naučiti kako kontrolirati ili odgoditi ejakulaciju.