Muški hormon - testosteron

Muški hormon testosteron

Muški hormoni se proizvode uglavnom u testisima i mali dio u nadbubrežnim žlijezdama. Reguliranje proizvodnje tih hormona ovisi o integritetu hipotalamus-hipofiza-gonada osi, sustava koji integrira hipotalamus u mozgu, hipofizu koja je također u mozgu i gonade. Testosteron je najvažniji muški hormon, a odrasli muškarac proizvodi oko 7mg testosterona svaki dan. Ova proizvodnja je primijećena u krvnom testu gdje je normalna razina testosterona između 300 i 1000 nanograma po decilitru. Između jutra i noći postoje varijacije u proizvodnji testosterona, a navečer su niže razine.

Prema istraživanjima – kod niskih razina testosterona, koji je primarni muški spolni hormon, također je primijećeno da je pacijent sklon podići razinu kortizola (hormona stresa) u tijelu. Isto tako, muškarci s niskim testosteronom imaju češći porast opsega trbuha i otpornost na proizvodnju inzulina (koji inhibira dijabetes).

Odnos između nekih zdravstvenih problema koje često utječu na starije ljude je naširoko studiran u cijelom svijetu. Taj odnos se vidi između razine testosterona i kroničnih bolesti kao što su metabolički sindrom, kardiovaskularni problemi, kao i ED i kardiovaskularne bolesti - uključujući hipertenziju, infarkt miokarda i moždani udar. Liječnik objašnjava da je to zato što su arterije i vene muškog spolnog organa tanje i stoga su pogođene ranom štetom uzrokovMuški hormon testosteronanom hipertenzijom ili dijabetesom. Također prema urologu, 50% muškaraca s dijabetesom ima ED, koji se obično očituje deset godina nakon početka bolesti.

Proizvodnja testosterona također se može mijenjati pri raznim kliničkim stanjima, kao što je korištenje nekih lijekova, gojaznost, bolest jetre, bolest bubrega i bolesti nekih žlijezda, posebno dijabetes štitnjače, koronarna bolest srca, depresija, pa čak i pušenje.

Testosteron olakšava i pospješuje rast muškarca, kada je povezan s promjenama u sastavu tijela, poput distribucije dlaka na licu, prsima i stidnoj regiji, povećanja mišićne mase i seksualne funkcije. Postoje velike individualne varijacije u proizvodnji i hormonalnim promjenama s dobi. U krvi, testosteron kruži obično vezan za proteine (globuline).

Kod muškaraca, hormonski poremećaj nije prirodan način, kao što se događa kod žena. Oni ne prestaju proizvodnju testosterona s godinama. Ono što se događa je postupno smanjenje ove proizvodnje, ali bez prestanka. Međutim, nema svatko taj problem.

Simptomi:
Testosteron je gotovo sličan progesteronu kod žena. Osim što je spolni hormon, izaziva psihološka stanja, kao što su osjećaj blagostanja i sigurnosti. Njegov nedostatak dovodi do fizičkih problema kao što je gubitak tjelesne mase i slabljenje kostiju, te depresivnih poremećaja. Problem za nedostatak hormona kod muškaraca može biti čak i izraženiji nego kod žena. Kao posljedica se javlja anksioznost, gubitak energije i nedostatak fizičkog i seksualnog interesa, problemi s erekcijom i razdražljivost. Sve se to odvija u regiji mozga naziva limbički sustav. Kad testosteron ne dosegne tu regiju onda se počinju događati ovi poremećaji.

Što je za muškarce bila samo stvar poboljšanja kvalitete života sada postaje nužnost za zdravlje? Nove studije pokazuju da ayurvedski i prirodni lijekovi mogu biti rješenje za izbjegavanje ili barem smanjenje šanse za probleme kao što su dijabetes, stres i tjelesna težine kod nekih muškaraca. Prema riječima stručnjaka, smanjena proizvodnja spolnih hormona izravno je povezana s tim komplikacijama, koje čak mogu izazvati bolest srca. Međutim, kombinacija uravnotežene prehrane i redovitog vježbanja može biti ključ za razbijanje začaranog kruga koji je formiran između kroničnih zdravstvenih problema.