Ženska neplodnost

Ženska neplodnost

Problemi neplodnost problemi kod žena uključuju izostanak ovulacije, blokade u jajovodima, i poremećaje maternice, kao što su fibroidi ili endometrioza. Opcije liječenja uključuju hormonsku terapiju, operaciju i tehnologije potpomognute oplodnje (ART), uključujući in vitro oplodnju (IVF). Neki slučajevi neplodnosti nemaju uzroka - to se zove "neobjašnjiva" ili "idiopatska" neplodnost. Dob žene je značajan čimbenik plodnosti.
Novi život počinje kad je jaje žene oplođeno spermom muškarca. Ovulacija se događa oko 14 dana prije početka menstruacije, kada se jaje otpušta iz jednog od jajnika. Jaje je uvučeno u obližnji jajovod i uvodi se prema maternici. Ako je jaje oplođeno na svom putu, smješta se u maternici sluznice (endometriju). Trudnoća tada počinje. Izgledi za začeće mladog plodnog para od spolnog odnosa u vrijeme ovulacije su otprilike jednom u pet svaki mjesec. Za par se ne smatra da ima probleme s plodnosti dok sve dok nisu pokušali i uspjeli začeti za jednu godinu. Oko 20 posto parova doživljava poteškoće. U većini slučajeva, paru se može pomoći tehnologijama potpomognute oplodnje. Oko 40 posto problema s plodnošću potječe od žene. Ženski problemi s plodnosti uključuju izostanak ovulacije, i abnormalnosti jajovoda ili maternice.

Problemi ovulacije

Neplodnost kod žena Menstrualni ciklus je upravljan brojnim žlijezdama i njihovim hormonima koji rade u harmoniji. Da se ovulacija dogodi, dio mozga koji se zove hipotalamus potiče obližnju hipofizu da luči hormone koji pokreću jajnike da sazrijevaju jaja. Nepravilni ili odsutni periodi pokazuju da ovulacija može biti nepravilna ili da izostaje. Dob žene je značajan čimbenik plodnosti. Šansa trudnoće za žene u dobi od 40 godina i više je samo pet posto po menstrualnom ciklusu. Smatra se da starenje jaja može biti uzrok. Žena je rođena s potpunom opskrbom jaja i kako vrijeme prolazi, ta jaja postaju manje vitalna. Ostale poteškoće za starije žene su povećani rizik od pobačaja i genetske abnormalnosti kod nerođenog djeteta.

Sindrom policističnih jajnika

U vrijeme ovulacije, jajnici proizvode male ciste ili blistere zvane folikule. Obično, jedna folikula sazrijeva da otpusti jaje. Kod sindroma policističnih jajnika, folikula ne sazrijeva, tvoreći male ciste na periferiji jajnika i često ispušta muške spolne hormone.

Problemi s jajovodima

Sperma oplođuje jaje na svom putu u jajovodu. Blokiran ili jajovod s ožiljcima može ometati napredak jaja, sprečavajući ga od susreta sa spermom. Kirurški postupak zvan laparoskopija može se koristiti za provjeru prepreka.

Problemi s maternicom

Oplođeno jaje se smješta u sluznici maternice. Neki problemi maternice koji mogu odgoditi implantaciju uključuju: Fibroide – ne-maligne tumore u maternici, te Polipe – prevelik rast endometrija, što može biti potaknuto prisutnošću fibroida.

Problemi s vratima maternice (cerviks)

Na vrhu vagine je vrat ili ulaz u maternicu, naziva cerviks. Cerviks ima malu središnju rupu (os) koji omogućuje prolaz menstrualnog fluida i drugih sekreta iz maternice. Ejakulirana sperma mora putovati kroz cerviks da pristupi maternici i jajovodu. Sluz cerviksa u vrijeme ovulacije je obično rijetka i vodena tako da sperma može plivati kroz njega. Međutim, gusta ili sluz loše kvalitete može ometati spermu.

Endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem stanice iz sluznice maternice (endometrij) sele na druge dijelove zdjelice. To također može dovesti do problema s plodnošću.

Idiopatska neplodnost

Za oko jedan od 10 parova istraživanih za neplodnost, uzrok nije pronađen. To se zove 'neobjašnjiva' ili 'idiopatska' neplodnost.

Dijagnostičke metode

Istraživanje sumnjive neplodnosti zahtijeva niz testova i za ženu i za njenog partnera. Testovi za žene mogu uključivati:
·  Krvne testove - za provjeru prisutnosti ovulacijskih hormona.
·  Laparoskopija -  kirurški postupak sličan primjeru 'ključanice', u kojem se instrument umeće kroz mali rez u trbuhu, tako da spolni organi mogu biti ispitani.
·  Ultrazvučni testovi - za provjeru prisutnosti fibroida.
Analiza sperme također može biti učinjena kako bi bili sigurni da je muški partner plodan.

Opcije liječenja

Opcije liječenja za žensku neplodnost ovise o uzroku, ali mogu uključivati:
·  Hormonsku terapiju - za poticanje ovulacije.
·  Kirurgiju - da se deblokiraju jajovodi, liječi endometrioza ili uklone fibroidi.
·  Tehnologije potpomognute oplodnje - što uključuje in vitro oplodnju (IVF), gdje se začeće događa u laboratoriju a oplođeno jaje se kasnije ugrađuje u pripremljenu maternicu.
Tretman za žensku neplodnost ne dovodi do začeća u svim slučajevima.

Gdje dobiti pomoć

   Pomoć možete dobiti kod vašeg liječnika,  u klinici za planiranje obitelji, u klinici za plodnost
ili u javnoj bolnici.

Stvari koje treba zapamtiti

Oko 40 posto problema s plodnošću potječe od žene.  Ženski problemi s plodnošću uključuju izostanak ovulacije, začepljenja u jajovodima, i abnormalnosti maternice, kao što su fibroidi ili endometrioza. Opcije liječenja uključuju hormonsku terapiju i operaciju.