Ženski hormoni

Ženski hormoni

Stereotipan pogled na žene ih sve prikazuje kao stvorenja na milosti i nemilosti hormona.
No to ne mora biti tako. Naši hormoni nesumnjivo imaju ogroman utjecaj na naše živote, ali ne postoji razlog zašto moramo postati robovi njima. Što više razumijemo kako hormoni mogu utjecati na žensko tijelo, um i emocije - bolje ćemo smanjiti njihove negativne efekte i poboljšati pozitivne.

Rano djetinjstvo

Iako smo skloni misliti da hormoni udaraju u u pubertetu, oni utječu na naše tijelo čak i tijekom ranog djetinjstva. Novorođenčad (dječaci, kao i djevojčice) mogu imati proširenje jedne ili obje dojke, ponekad popraćeno s malo laktacije mlijeka. Odavno je smatrano da je taj razvoj dojke u novorođenčadi zbog ženskih hormona (estrogena) u majčinom tijelu koji prolazi kroz posteljicu tijekom trudnoće i potiče razvoj dojke kod bebe. Drugi prijedlog je da pad razine majčinog estrogena u bebinom krvotoku uzrokuje da bebin mozak proizvodi hormon prolaktin koji može proizvesti neki stupanj povećanja grudi. To obično nestaje nakon nekoliko tjedana, ali to može potrajati dulje ako je tkivo dojke stimulirano, na primjer stiskanjem dojke da se pokuša izvaditi mliječni iscjedak. Kod beba djevojčica Hormoni kod ženablago proširenje dojke može se pojaviti negdje u prve dvije godine, ovaj put zbog djetetovih vlastitih hormona koji utječu na tkivo dojke. Ovo proširenje dojke može se pojaviti i nestajati više puta tijekom mjeseci ili čak godina, prije nego što konačno nestaje tijekom djetinjstva.

Pubertet

U pubertetu, hormoni će početi praviti velike i trajne promjene na djevojčinu tijelu. Njezine grudi će postati veće i poprimiti će oblik odraslih ženskih grudi. Ona će razviti pazušne i stidne dlake i postati će primjetno viša kako se značajan zamah rasta događa. Na kraju će njene menstruacije početi, obično kad zamaha rasta počne usporavati. Od početka do kraja, proces puberteta obično traje najmanje četiri godine. Nije iznenađuje da neke djevojke doživljavaju poteškoće prilagodbe svog mijenja tijela, nastajanja seksualnosti, početka plodnosti i stupnja emocionalne turbulencije, kako prolaze iz djetinjstva kroz adolescenciju. Svi uvjeti potrebni za pubertet su prisutni pri rođenju, ali tijelo ih čuva isključenim dugi niz godina.
Na kraju, mehanizam koji sprječava pubertet popušta, i hormoni koji su prethodno držani u u stanju čekanja mogu početi vršiti svoj utjecaj na tijelo. Dio mozga koji se zove hipotalamus počinje otpuštati velike i česte impulse hormona zvanih gonadotropin-otpuštajući hormon (GnRH).
To stimulira hipofizu (također u mozgu) za proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH), koji pak uzokuje da jajnici djevojke počnu proizvodnju drugih hormona.

Ženski spolni hormoni

Najvažniji hormoni proizvedeni od jajnika poznati su kao ženski spolni hormoni (spolni steroidi) - i dva glavna su estrogen i progesteron. Jajnici također proizvode ponešto muškog hormona testosterona,. Tijekom puberteta, estrogen stimulira razvoj dojke i uzrokuje da vagina, maternica i jajovodi (koji nose jaja u maternicu) sazriju. Također igra ulogu u zamahu rasta i mijenjanju raspodjele masti na djevojčinu tijelu, što obično rezultira u više pohranjene masti oko bokova, stražnjice i bedara. Testosteron pomaže promicati rast mišića i kostiju.
Od puberteta nadalje, LH, FSH, estrogen i progesteron igraju važnu ulogu u reguliranju ženskog menstrualnog ciklusa, što rezultira njezinim menstruacijama. Svaki pojedini hormon slijedi svoj vlastiti uzorak, raste i opada na različitim točkama u ciklusu, ali oni zajedno proizvode predvidljivi lanac događaja. Jedno jaje (od nekoliko stotina tisuća u svakom jajniku) postaje 'zrelo', i otpušta se iz jajnika da počne svoj put niz jajovod i u maternicu. Ako jaje nije oplođeno, razina estrogena i progesterona proizvedena od jajnika počinje padati. Bez podržavajućeg djelovanja tih hormona, sluznica maternice, koja je puna krvi, ljušti se što rezultira menstruacijom.

Trudnoća

Ako je jaje otpušteno iz jajnika oplođeno i nastane trudnoća, ženski hormoni se dramatično promijene. Uobičajeni pad estrogena i progesterona na kraju menstrualnog ciklusa se ne događa, tako da nema menstruacije. Novi hormon, HCG (humani korionski gonadotropin), proizveden pri razvoju placente, stimulira jajnike da proizvode više razine estrogena i progesterona koji su potrebni za održavanje trudnoće. Većina setova za testiranje trudnoće su dizajnirani za otkrivanje HCG u ženskom urinu, i mnogi mogu pokupiti čak i male količine nakon samo dana od prvog propuštenog perioda.
Od četvrtog mjeseca trudnoće, posteljica preuzima ulogu od jajnika kao glavnog proizvođača estrogena i progesterona. Ovi hormoni uzrokuju da se sluznica maternice podeblja, poveća se volumen krvi koja kruži (posebice opskrba maternice i dojke), i opuštaju se mišići maternice dovoljno kako bi napravili mjesta za bebin rast. Progesteron i drugi hormon, relaksin, potiču opuštanje ligamenata i mišića. Veća pokretljivost zglobova u pojasu zdjelice može povećati kapacitet zdjelice u spremnosti za bebu da prođe kroz nju tijekom poroda. Oko vremena poroda, ostali hormoni dolaze u igru da pomogne maternici stezanje za vrijeme i nakon poroda, kao i poticanje proizvodnje i otpuštanja majčinog mlijeka.

Nakon poroda

Što se događa nakon poroda?
Razine estrogena, progesterona i drugih hormona oštro opadaju, uzrokujući niz fizičkih promjena.
Maternica se smanjuje natrag na svoju ne-trudničku veličinu, mišićni ton zdjelice se poboljšava i volumen krvi koja cirkulira oko tijela se vraća u normalu.
Dramatične promjene u razini hormona također mogu igrati ulogu u izazivanju postnatalne depresije, iako nisu pronađene stvarne razlike u hormonskim promjenama žena koje dobijaju, i koje ne dobijaju postnatalnu depresiju. Moguće je da su neke žene lakše pogođene ovim hormonalnim promjenama od drugih.
Govoreći o hormonalnim promjenama, iako su bile predmet istraživanja već dugi niz godina, mi još uvijek ne znamo da li su one odgovorni za širok raspon fizičkih i psihičkih simptoma koje sada nazivamo pred-menstrualni sindrom ili PMS. Nitko ne sumnja da mnoge žene doživljavaju bolne grudi, nadutost, razdražljivost, loše raspoloženje i druge simptome u razdoblju pred menstruaciju, ali hoće li to biti zbog fluktuacija hormona, promjene u kemikalijama mozga, socijalnih i emocionalnih problema ili kombinacije svo troje je stvar rasprave.

Menopauza

Sljedeća značajna hormonska promjena za većinu žena se javlja u vrijeme posljednje menstruacije.
Za ženu se kaže da je postigla menopauzu kada ona nije imala menstruaciju jednu godinu. U Velikoj Britaniji, prosječna dob za ženu koja ulazi u menopauzu je 52. Ako se menopauza javlja ispod 40 godina starosti, to je poznato kao prijevremenna menopauza. Procjenjuje se da prijevremena menopauza pogađa jedan posto žena u dobi ispod 40 i 0,1 posto žena u dobi ispod 30 godina.
Za više od pet do deset godina koje prethodi ženskoj zadnjoj menstruaciji, normalno funkcioniranje njenih jajnika se počinje pogoršavati. To može uzrokovati da njezin menstrualni ciklus postaje kraći ili duži, a ponekad postaje prilično nepredvidiv. Menstruacije mogu postati obilnije ili lakše.
Na kraju, jajnici proizvode tako malo estrogena da se sluznica maternice ne uspijeva zadebljati i tako menstruacije prestaju. Iako je rijetko za ženu da zatrudni nakon menopauze to je moguće, i događa se tako je uobičajen savjet da se nastavi korištenje kontracepcije nakon dvije godine od posljednje menstruacije ako ste ispod 50, i za godinu dana ako ste preko 50 godina.
Za većinu života žene, estrogen štiti srce i kosti, te održava grudi, maternicu, vaginu i mjehur u zdravom stanju. Značajan gubitak estrogena u tijelu žene koja se javlja oko, i nakon menopauze može, dakle, imati štetne posljedice na njeno zdravlje, kao i uzrokovanje neugodnih simptoma kao što su valunzi i noćna znojenja. Osim toga nedostatak estrogena može povećati rizik od srčanih bolesti i poremećaja kostiju odnosno osteoporoze.
Ostali problemi uključuju vaginalnu suhoću, neugodu tijekom seksa, povratne mokraćne infekcije i inkontinenciju. To također može doprinijeti depresiji, razdražljivosti i lošoj koncentraciji koju neku žene u menopauzi doživljavaju.
No, menopauza ne mora biti katastrofalno vrijeme za žene - ako smanjene razine hormona uzrokuju neugodne simptomi, tretmani kao što su hormonska nadomjesna terapija (HRT) su često vrlo učinkoviti.HRT i druge vrste lijekova također se mogu koristiti kako bi se spriječili zdravstveni problemi, na primjer, ako žena ima značajno povećan rizik od razvoja osteoporoze u budućnosti.
Dakle, od kolijevke do groba, hormoni igraju važnu ulogu životu svake žene. Oni oblikuju naša tijela (doslovno), kao i neke od najvažnijih događaja koje doživljavamo, od trudnoće i poroda do menopauze. Mogu postojati razdoblja kada ćete proklinjati vaše tjelesne hormona, ali se utješite mišlju da bi život bez njih bio puno manje zanimljiv!